Суспільні дні в ОдесіЗа словами священика УГКЦ директора Центру душпастирства глухих „Надія” Олега Лазуркевича, Одеса має свою особливу культуру і специфіку спілкування, і одеські глухі так само.

 

„Навіть глухі в Одесі є відкриті і щирі в спілкуванні, — підкреслює священик. — Ми мали контакт з Києвом, з Тернополем, але Одеса особлива.”

 

Особливістю суспільних днів в Одесі, які відбулися 12-14 листопада, було те, що церкви могли застановитися над служінням особам з вадами слуху. Для того щоби більш ширше була розглянута ця ділянка праці, організаторами Суспільних днів було запрошено до участі директора та співпрацівників Центру душпастирства для осіб з вадами слуху „Надія”.

 

Директор центру „Надія” отець Олег Лазуркевич зробив презентацію збірника наукових праць АН України „Жестова мова і сучасність” (Київ 2010) в якої міститься розділ, присвячений богословським аспектам життя глухої людини, в тому числі коментар на основні документи Католицької Церкви щодо служіння глухим, а також розглянутий механізм праці з глухими. Ці глави були написані представниками УГКЦ.

 

„Центр і повнота життя глухої людини знаходиться в Церкві, — розповідає отець Олег Лазуркевич. — Цим людям потрібне саме душпастирство, а не просто соціальна діяльність.” За словами священика, центр „Надія” як раз забезпечує потрібність глугих людей у духовному лідерстві і духовному супроводі. „Тут є два моменти: формування сурдоперекладачів і тих, що займаються супроводом глухих, — пояснює отець Олег. — Супровід — це особлива ділянка душпастирства.”

 

„В цієй ділянці важливою є міжінстуційна співпраця, — продовжує директор Центру „Надія”. Тому ми шукаємо подібні структури і обмінюємось досвідом. В Одесі ми знайшли такі організації, попробували вийти на між церковну площину. Було заявлено про створення цілої мережі екуменічних пасторальних контактних груп у кожному місті, а також створення клубу жестової мови.”

 

„В Одесі ми побачили що між церковна співпраця є найбільш вдалою, — вважає отець Олег Лазуркевич. — Бо культура глухої людини є дещо скрита. Їм важливо відкритись, бо вони досить замкнуті в собі. Наприклад, ми готуємо глуху людину до першого Святого Причастя, але ми не знаємо напевно, що вона думає. Тому треба черпати досвід з різних церков”, — каже львівський душпастир.

 

Наступного року запланований двотижневий екуменічний курс жестової мови в Одесі.

 

Центр „Надія” заснований 2009 року у Львові. Ініціаторами створення були архієпископ Львівський владика Ігор (Возняк) і отець Олег Лазуркевич. Центр співпрацює з Українським Католицьким Університетом.

 

Суспільні дні УГКЦ пройшли в Одесі 12-14 листопада. Як ми вже повідомляли, на загальноукраїнському рівні IV Громадські дні УГКЦ розпочалися 7 листопада в Києві. Тема нинішніх днів: «На початку було Слово: комунікація в XXI столітті». Заходи триватимуть весь листопад і пройдуть у Києві, Житомирі, Харкові, Одесі, Херсоні, Кіровограді та Луцьку.

 

В Одесі Суспільні дні вже проходили в 2008 і 2009 роках і називалися Соціальний тиждень.

 

Початок Суспільних днів - телепередача 

 

Суспільні дні - екуменічний молебень 

 

Суспільні дні - прес-конференція 

 

Суспільні дні - прес-конференція 

 

Суспільні дні - круглий стіл в лютеран 

 

Суспільні дні - круглий стіл в лютеран 

 

Суспільні дні - круглий стіл в лютеран 

 

Суспільні дні - круглий стіл в лютеран