Категория: События
Просмотров: 11759
Опасность!Священник Украинской Православной Церкви Московского Патриархата вместе с тремя десятками прихожан вторгся во двор греко-католического священника в пгт Иванивка Одесской области 21 января.

 

Об этом редакции сообщили в Управлении Одесско-Крымского экзархата Украинской Греко-Католической Церкви.


Противостояние спровоцировала церемония отпевания умершей женщины, дочка которой обратилась за помощью в УГКЦ.


Согласно официальной информации Одесско-Крымского экзархата УГКЦ, православный священник Владимир Ущапивский был возмущен тем, что чин отпевания будут совершать именно греко-католики. Вместе с 30 своими сторонниками, он организовал «крестный ход» ко двору настоятеля греко-католического храма Преображения Христова о. Юрия Кашубы. По прибытию во двор, православные начали насильно вытаскивать супругу священника УГКЦ из дома на улицу, в то время как сам о. Юрий пребывал с пастырским визитом в гостях у одного из своих прихожан.


Благодаря своевременному вмешательству правоохранительных органов эскалации конфликта удалось избежать. Сотрудники милиции составили акт нарушения священником УПЦ МП и его прихожанами гражданского порядка.

 

Текст заявления на языке оригинала приводится ниже.

 

ЗАЯВА

Щодо нападу на сім'ю священика УГКЦ в смт. Іванівка Одеської області.

16 січня 2009 року до священика УГКЦ о. Юрія Кашуби звернулася жінка в справі похорону її мами. Оскільки вона не належала до жодних церковних громад, то вирішила просити щоби чин похорону здійснив греко-католицький священик о. Юрій Кашуба, який є адміністратором храму Преображення Господа нашого Ісуса Христа в смт. Іванівка, Одеської області.

Того ж дня (16 січня) вечором священик УПЦ МП (РПЦ) о. Володимир Ущапівський разом із працівниками міліції приїхав додому отця Юрія.

Причиною такого візиту була звістка про похорон на якому мав бути присутнім отець Юрій. Працівники міліції перевірили документи і вияснили, що священик Юрій Кашуба дійсно є священиком УГКЦ, призначений для опіки греко-католиків у смт. Іванівка, Одеської області, Кир Василієм Івасюком Екзархом Одесько-Кримським. Переконавшись в законному перебуванні священика Юрія Кашуби в смт. Іванівка, працівники міліції попросили вибачення в о. Юрія. Рівночасно в присутності міліції священик УПЦ МП заявив, що буде “приймати міри” до о. Юрія Кашуби за те, що без його дозволу похоронив померлу, хоч вона не являється їхньою прихожанкою.

На наступний день 17 січня 2009 року відбувся похорон.

Вечором 21 січня 2009 року біля 17.00 год. у смт. Іванівка, Одеської області, священик УПЦ МП (РПЦ) о. Володимир Ущапівський з людьми в кількості 30 чоловік „хресною” ходою з хоругвами увійшли на подвір’я помешкання священика УГКЦ отця Юрія Кашуби. Вони почали гримати в двері, при цьому вигукуючи образливі слова, та вимагали, щоби отець Юрій вийшов з хати.

На той час священика Юрія не було вдома, тоді дві жінки з цієї громади УПЦ МП (РПЦ) взялися витягувати дружину за руки з хати. Двоє малолітніх дітей віком два і три роки плакали, не знаючи що діється і тому сильно перелякались. Тоді дружина отця Юрія сказала, що викличе міліцію і лише такі слова змусили трохи охолодити запал цих людей.

Опісля вони, під дверима на подвір’ї, почали співати, стверджуючи, що моляться. Дружина, закривши двері, передзвонила до о. Юрія й повідомила його, що на неї напали у власному будинку, а „борці за правду” ще знаходяться на подвір'ї. Священик УГКЦ на той час перебував з пастирськими відвідинами в одній сім’ї прихожан УГКЦ, котрі проживають на відстані десять метрів від дому отця. Саме такий факт близького проживання дозволив отцю Юрію швидко добратися до свого помешкання. Прихожани, в яких перебував о. Юрій, передзвонили до міліції, яка швидко приїхала. Але до приїзду міліції священик УПЦ МП (РПЦ) разом із людьми вийшли за межі подвір’я й майже перебували на дорозі перед будинком.

Міліцією, що прибула на місце за викликом, був складений акт про порушення громадського порядку священиком та громадою УПЦ МП (РПЦ). В четвер, дня 22 січня 2009 року, священика УГКЦ Юрія Кашубу і священика УПЦ МП (РПЦ) Володимира Ущапівськото викликав до себе в адміністрацію голова Районної Державної Адміністрації смт. Іванівка Колесніков Олексій Ілліч на розмову, щоб владнати все це мирним шляхом, однак священик УПЦ МП не прийшов.

26 січня 2009 року.

Релігійне Управління Одесько-Кримського Екзархату УГКЦ.