Великоднє пастирське послання

до духовенства та вірних Одесько-Кримського екзархату

 

див. фотоголерею святкування Пасхи

 

 

Владика звертається до ЦерквиХристос Воскрес!
Воістину Воскрес!

“Ідіть скоро й скажіть його ученикам,
Що він воскрес із мертвих” (Мат. 28:7)


Христове Воскресіння — це Празник празників і торжество всіх торжеств! Кожного року чуємо радісні для нас слова привітання — Христос Воскрес. Великдень пригадує нам Христове післанництво до людей. Вороги задумали вбити Ісуса, розіп’ясти Його, вложити до гробу і так знищити місію Спасителя. Однак Його післанництво не закінчилося Оливним городом, жахливою Голгофою, запечатаним гробом, але торжественим Воскресінням! По Великій П’ятниці завжди приходить радісний Пасхальний день. Цей Великдень для прославленого Христа став тріумфальним походом і на сороковий день перейшов у славне Вознесіння та сидіння праворуч Отця.

Христос воскрес із гробу і прославився. Його душа з’єдналася з тілом та зникли всі земні терпіння. Весь Христос заяснів неземним блиском. Він повний радощів, вливає потіху в серця всіх людей. Його поява несла всюди радість. Його присутність осушувала людям сльози та дарувала мир.

Воскреслий Ісус появляється людям в різних видах. Марії Магдалині з’явився у виді садівника, Котрий старається нащепити добрі чесноти у занедбаному саду. Симонові Петрові над Тиверіядським озером являється у виді пастиря, що шукає за загубленими вівцями. Двом ученикам із Емаусу дає себе пізнати у виді подорожнього, Який показує шлях у земному житті.

Ціле воскресне післанництво навіяне надзвичайною любов’ю Воскреслого Христа. Недавно перенесенні Христові терпіння зробили Його неначе ще більше добрим, ласкавим і вирозумілим. З якою добротою Христос против розкаяному Петрові, коли тричі запитався його: “Симоне, чи любиш ти мене?”. З якою ласкавістю дозволяє апостолові Томі дотикатися Його ран, коли сказав йому: “Тому, що побачив мене, Томо, увірив єси; блаженні, що не бачили, а увірили!”. З яким вирозумінням навчає двох учеників по дорозі в м. Емаус, кажучи до них: “Чи не мав Христос постраждати й так увійти у свою славу?”.

Христове післанництво не закінчилося з днем першої воскресної неділі, але продовжувалося через сорок днів до Вознесіння. Цінним даром прославленого Христа було установлення святої Тайни Хрещення, коли сказав до апостолів: “Дана мені всяка власть на небі й на землі. Ідіть, отже, й навчайте всі народи і хрестіть їх в ім’я Отця й Сина й Святого Духа”. Дорогоцінним воскресним даром також є Тайна Покаяння й відпущення гріхів: “Прийміть Духа Святого. Кому відпустите гріхи, відпустяться; а кому задержите задержаться”. Апостолам на великодній час також припадає початок влади навчати всі народи: “Ідіть, отже, у весь світ і проповідуйте Євангелію всьому створінню; хто увірить і охреститься буде спасений, а хто не увірить буде осуджений”.

У Символі віри визнаємо не лише “і був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований”, але й також “і воскрес у третій день згідно з Писанням, і вознісся на небо, і сидить праворуч Отця; і вдруге прийде зі славою судити живих і мертвих, а Його царству не буде кінця”.

Тому Пасха для людей віруючих є світлим і радісним празником. Це день визволення від духовної неволі, утвердження нашої віри та переміни нашого життя у Христі Ісусі. Як Отець послав Свого Сина до людей так і Церква сьогодні посилає вас, християн, свідчити по Воскреслого Спасителя. Дуже багато людей устами визнають Воскресіння, другі цьому не вірять і зберігають традицію, а тільки ви, невелика частина віруючих шукаєте дороги спасіння.

До християнина приходить сьогодні запитання, а як ми маємо дати свідчення про Воскресіння Ісуса Христа? Слід це робити в дуже простий спосіб. Найперше — щиро молитися, відвідувати храм і не боятися визнати віру в Ісуса Христа та сказати: “Так! Я є християнин”. І поведінка наша повинна бути християнською. В час Томиної неділі відвідати своїх близьких та рідних, котрі спочивають на кладовищі, допомогти їм через нашу щиру молитву та не робити весільних бенкетів на гробах померлих.

Великдень є також найбільшою запорукою відродження українського народу. Церква в Україні переходить Велику П’ятницю. У добі релігійної свободи не вільно Їй належно існувати. З однієї сторони Церкву визнають, до духовенства та віруючих відносяться з терпимістю, але з іншої сторони переслідують Церкву у новітній спосіб та своїми ділами насміхаються з Неї, як з Христа на Голгофі. І це дуже добре відчувають сьогодні релігійні громади, бо кожна з них переносить свій хрест. Перед вами, дорогі вірні, у важких хвилинах життя стає Воскреслий Ісус, підбадьорює вас і кличе до всіх з надією: “Кріпіться, бо я переміг світ!”.Чесний хрест

Священикам Екзархату випала доля нести післанництво Ісуса Христа у важких умовах місійної праці. На кожного пастиря приготовлені різні терпіння, пастки та спокуси матеріальні. Світ хоче, щоби поклонитися йому і все багатство буде ваше. Ісус послав вас до людей з метою служити людям. І тут тільки молитва та віра допоможуть виконати Ваше покликання.

Дорогі парафіяни! Ви потребуєте відповідного духовного проводу та очікуєте його від свого Пастиря. Храм, молитва і покаяння допоможуть вам побачити світло Христового Воскресіння та прийти до нього. Ви далеко від своїх батьківських осель та храмів, хоч смерть вирвала наших найдорожчих рідних, хоч переживаєте на собі дня досвідів, проте чарівні великодні дзвони пригадають нам про “цей день, що його створив Господь, радіймо й веселімося в ньому”.

Дорога молоде! Ви йдете по дорозі пізнання життя. Хрести, терпіння та упадки завжди супроводжують вас. Подивіться уважно хто йде поряд із вами та допомагає розібратися у ваших труднощах і, напевно, що впізнаєте Воскреслого Ісуса Христа. Це одиноко вірний товарищ у вашому житті. Довіряйте тільки Спасителеві, а Він завжди допоможе.

Христос кожного року голосить нам: “Ідіть скоро й скажіть його ученикам, що він воскрес із мертвих”. Така місія післанництва приходить в Пасхальний час вже дві тисячі років до нас усіх. І саме радісний празник Христового Воскресіння — це Богом дана нам нагода, щоби ми оживили все наше життя: родинне, церковне, громадське, політичне й культурне, зі всіма його терпіннями і радощами, тією любов’ю Бога й ближнього, що є основою Божого Царства на землі й запевнює Христову перемогу всім тим, що живуть і діють згідно з її вимогами. Тому, в цей радісний день Христового Воскресіння, ми всі, як одна українська родина, відновім себе в Божій любові, співаючи разом з нашою Церковю цю прекрасну пісню воскреслої перемоги Любові Христа: “Воскресіння день, і просвітимося торжеством, і друг друга обіймемо. Промовмо, браття, і тим, що ненавидять нас; простім усе з воскресінням, і так заспіваймо: Христос Воскрес...” (Воскресна утреня).

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами. Амінь.

† Василь Івасюк
Екзарх Одесько-Кримський

Дано в м. Одесі
При храмі св. ап. Андрія Первозванного
У Квітну Неділю
в день 20 квітня 2008 р. Б.