Категория: Статьи
Просмотров: 6469

Мощі, які рятують від темних силІм’я Кипріян від острова Кіпр  gr. Kypros, додаток-ianus з чого було створене ім’я, людина яка походила з Кіпру. Святих, котрі мали ім’я Кипріян, є коло десяти. Кіпріян з Антіохії, два роки перебував на Олімпі, Єгипті, Халдеї де вивчав магічні науки, поклонявся ідолам, місця де вчили таємниць магії. Посилився в Антіохії і служив там чорнокнижником.

 

Там він пізнав Юстину, красиву християнку. Є легенда що Він закохався, або молодий юнак, який просив Кипріяна приворожити Юстину. Юстина будучи Християнкою не піддалась диявольській науці. Але навернула волхва до Христа. Разом померли мученичею смертю за Христа Кипріян і Юстина ввійшли до мартирологу римського.

 

Жили Вони коло 240 року.

 

Св. Юстина з Антіохії. Ім’я Юстина від латинського слова справедлива. Мучениця Юстина померла 304. Жила в чистоті тілесній з молодості. Маг Кипріян хотів її звести, послуговуючись демонами. Три рази з’являвся перед Юстиною, перебирався в різні постаті. Раз в постать приятельки, раз в постать вродливого хлопця, а третій раз прибрав вигляд Юстини, щоб зіпсути її добре ім’я. Три рази мусів відійти, не осягнув нічого, прогнаний знаком Хреста. В розпачі маг Кипріян зробив знак Хреста, звільняючись від злих духів. Прийняв Хрещення став Єпископом.

 

Св. Юстина жила на пустині, з побожними дівицями, посвячуючи своє життя Богу. Коли настало переслідування за Деклитіяна - Кипріяна і Юстину було поставлено перед кесарем, в Нікомидії. По довгих тортурах їм відрубали голову на березі ріки Галус.

 

Мощі моряки забрали до Риму. Перенесені до Базиліки збудованої Константаном. Мощі зберігались в Базиліці св. Петра, св. Івана на Латерані.

 

Являються покровителями осіб, яких мучать та страшать злі духи.

 

На іконах зображена Юстина з св. Кипріяном, молода діва, з атрибутами лілія, меч, хрест, білий вельон пальма, злий який спокушає.

 

Кожний християни, має мати святого, з котрим буде мати близькі зв’язки, через молитву, щоб Його наслідувати. Вони поможуть нам полюбити Господа, і зростати духовно. «Мученики це квіти церкви» - св. Августин. «Життя святих є нічим іншим як впровадження в життя Євангелії» -  Св. Франциск Селевій.

 

Є передання що до Кипріяна звернувся багатий юнак або сам волхв Кипріян, котрий захопився Юстиною. Юстина подає приклад - чари, перемагаються  молитвою, постом, хресним знаменом. Юстина і Купріян зазнали мучеництва через приклад їх навернувся воїн Феоктист, і був страчений з ними ІІІ ст.

 

Батьки Кипріяна і Юстинії були почитателями поганських диявольських сил. Бог дав Юстині ласку віри, через котру спаслось багато людей.

 

Кипріян коли почав приворожувати Юстину, для юнака який заказав, сам зажадав її. Духи пекельні безсилі коли з нами Богородиця і Спаситель. Знак хреста, молитва – це зброя від злих духів. Юстина вчить, що ми всі вміємо молитись, розмовляти з Богом, але лінимось це робити.

 

Духи злі не ліняться спокушати.

 

Бог християн потужніший, від ідолів. Кипріан захотів пізнати того Всемогутнього. Злі духи були страшно нервові, що їх слуга стає слугою Ісуса. Страшно його мучили, Кипріан впадав в розпач. Але ласка Божа його зцілила. В розпачі важливим є піддатись проводу Ласки Бога. Три дні нічого не взяв до уст. Спалив диявольські книги, відав свій маєток.

 

Навернення це зміна життя, як це прекрасно поміняти життя!

 

Коли він сказав судді, щоб навернувся до Христа, той наказав кліщами вирвати кусок тіла у Кипріана. Юстину наказав бити шкіряним ременем. Господь любить — треба нам доказати свою любов. Кипріян і Юстина прославляли Бога. 

 

Відтяли їм голови в Нікомидії.

 

Написав священик Ігор Тарас.