Экзарх Василий ИвасюкОдесско-Крымский экзарх владыка Василий (Ивасюк) обратился к мэру Одессы Алексею Костусеву с просьбой посодействовать скорейшему выделению земельного участка для строительства греко-католической церкви.

 

Как отмечается в письме, 25 апреля 2011 года во время празднования Пасхи в Свято-Андреевском храме на улице Гимназической присутствовало более тысячи верующих. «Все задают мне один и тот же вопрос: когда будет решена наша земельная проблема для строительства храма? Я всегда подчеркиваю, что это зависит от городского головы и депутатов, которых мы выбираем», — пишет владыка Василий.

 

«Вижу боль в сердцах людей, оттого, что не имеем земли под строительство храма, а все желающие не могут разместиться в небольшой часовне на пятидесяти квадратных метрах», — говорится в обращении.

 

«Хочу напомнить, что всякая власть от Бога, а не от людей, — подчеркивает Одесско-Крымский экзарх. — Во время выборов Вы взяли на себя лично ответственность за каждого одессита и за каждого человека, проживающего в Одессе. Уже скоро будет двадцать лет, а общину УГКЦ Одесская городская власть до сих пор так еще и не услышала. Можем ли мы надеяться быть теми людьми, которых на этот раз услышат в Одесском городском Совете?»

 

Полный текст обращения приводится ниже.

 

УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА
ОДЕСЬКО-КРИМСЬКИЙ ЕКЗАРХАТ

 

 

Міському Голові                                                                   м. Одеса, 26 квітня 2011 р.

Костусєву О.О.                                                                      Вих.№ 071/11

 

Звернутися до Вас в черговий раз мене спонукують роздуми про святкування Христового Воскресіння в капличці Андрія Первозванного громадою УГКЦ. Спостерігаю біль у людських серцях, бо не маємо землі під будівництво храму, а всі бажаючі не можуть розміститися в невеличкій капличці на п'ятдесяти квадратних метрах.

На попереднє звернення на ім'я Костусєва Олексія Олексійовича від 08.03.201 1 року прийняти єпископа УГКЦ, з питання виділення земельної ділянки Ви не дали жодної відповіді. Правда, ще перед Воскресінням Христовим, ми отримали лист від Одеського міського управління земельних ресурсів від 03.04.11 року, про переадресацію нашого питання в управління архітектури та містобудування. У відповіді також сказано, що будуть надані нам ще якісь додаткові інформації, хоча документацію на сесію ми маємо.

Дня 25 квітня 2011 року в час Пасхального Богослужіння в часі двох літургій, в нас було присутніх понад тисяча мирян. До цього числа ми не враховуємо тих, хто від'їхав провідати свої родини, тих, котрі до цього часу шукають і не можуть знайти нашу скромну Святоандріївську каплицю на вулиці Гімназійній 22/24. Ми маємо велике число людей і вони все задають мені одне і те саме запитання: коли будуть вирішено наше земельне питання під будівництво храму. Я завжди наголошую, що це залежить від міського голови і депутатів, котрих ми вибираємо.

Шановний Олексій Олексійович! Хочу пригадати, що кожна влада є від Бога, а не від людей. Під час виборів Ви взяли на себе особисто відповідальність за кожного одесита і за кожну людину проживаючу в Одесі. Я пригадую лозунги від Президента України Януковича Віктора Федоровича «Почую кожного», «Все для людей» і багато іншої доброї реклами. Вже скоро буде двадцять років, а громаду УГКЦ Одеська міська влада до сьогодні так іще й не почула. І мені дуже не хотілося б отримати від Ваших помічників бюрократичну відповідь, яких у нас зібралося кілька томів: «Згідно чинного законодавства і відповідно придуманих норм та указів... » і далі по відомому тексту. Чи можемо ми сподіватись бути тими людьми яких на цей раз почують в Одеській міській Раді?

2)     Ми просимо Вас вдруге, призначити конкретний час зустрічі з єпископом Василієм Екзархом Одесько-Кримським.

3)      Корисною для нас буде Ваша думка, як господаря міста, якою Ви хочете бачити УГКЦ в Одесі? Дозволю собі повторити слова Блаженнішого Любомира Гузара до Вашого попередника: Що Ви хочете, щоб ми зробили для Вас?

З нетерпінням очікуємо відповіді і сподіваймось бути почутими.

+Василь Івасюк
Ек
зарх
Одесько-Кримський

 

Часовня

 

В храме

 

На фото: часовня Святого Апостола Андрея Первозванного в Одессе