Категория: События
Просмотров: 9756

Владика Василь Івасюк9 лютого до управління Одесько-Кримського Екзархату УГКЦ прийшли на розмову два співпрацівники Служби безпеки України в Одеській області.

 

Як повідомив сам Екзарх Одесько-Кримський, одним з перших "дуже хвилюючих запитань" було те, чи дійсно Блаженнійший Любомир Гузар, патріарх УГКЦ, прийняв відставку. Працівникам СБУ на їхнє пряме і щире запитання було роз'яснено, що в Церкві є справи про які говориться відразу після прийняття рішень, але також існують справи, які вимагають солідного опрацювання, щоб прийняти виважене рішення і тільки після цього оголошується інформація у відповідний на це час.  

 

Пізніше знову було повторено це саме запитання. На це їм було пояснено, що згідно Церковного Права, кожний єпископ у віці 75 років пише прохання про відхід на відпочинок. „Правда, ніхто не знає в який саме час це прохання буде задоволене”, відмітив владика Василь.

 

За словами владики Василя Івасюка, працівники СБУ також цікавилися священиком Володимиром Жданом, екс-канцлером Одесько-Кримського Екзархату. На їхню думку Екзарх залишився без помічника. Їм було пояснено хто такий є канцлер, а хто такий є протосинкел. „Вони були приємно здивовані, що єпископ має помічника, яким є протосинкел, а так само вже є священик, котрий виконує обов'язки канцлера”, каже владика.

 

Рівночасно їх цікавило питання, на якому етапі знаходиться справа виділення земельної ділянки для громади УГКЦ в Одесі. Згідно інформації, наданої владикою, справа виділення землі під храм в Одесі дійшла до суспільних слухань, які повинні були відбутися 4 вересня 2010 року. „Правда є така, що проводити їх немає сенсу, бо певні сили робили все для того, щоби зірвати слухання, використовуючи при тому всі можливі засоби і методи”, заявив Одесько-Кримський Екзарх.

 

„У наших розмовах з одеситами ми не побачили і не знайшли людей, котрі проти будівництва храму УГКЦ, — продовжив відповідати на запитання працівників спецслужби єпископ. — Існують окремі люди-каталізатори, котрі спеціально і штучно нагнітають протистояння між конфесіями. І тут якраз відкривається дуже важлива ділянка для роботи працівникам СБУ.” Згідно інформації владики, відповідальний священик Екзархату, під час приготування документів на виділення землі, у серпні-вересні 2010 року подав усну інформацію про те, що міська рада міста Одеси ніколи не виділить місця під будівництво храму громаді УГКЦ. „Я не дуже в це повірив, але прийняв таке повідомлення до уваги”, зазначив владика Василь. Працівники СБУ вважають, що теперішньому міському голові Олексію Костусєву при першій офіційній зустрічі слід подати знову прохання про виділення кілька сотих землі під будову храму. Єпископ Василь прийняв цю пораду.

 

Працівники СБУ також турбувалися, щоб не було екстремістських проявів. Єпископ запевнив співпрацівників СБУ, що УГКЦ в Одесі не буде робити жодних кроків в цьому напрямі. „Навпаки, ми закликаємо вірних до співпраці з державною владою у ділянці соціального служіння, — підкреслив єпископ. — Але до наших храмів ходять різні люди, і якщо вони будуть робити неправомірні заходи від імені релігійних громад, то ми просили б, щоб працівники СБУ це відслідковували та провадили з ними відповідну роз'яснювальну роботу. Це прямий обов'язок СБУ”, зазначив Екзарх.

 

Працівники СБУ так само цікавилися роботою, яку проводить Екзархат. Особливо їх цікавила Одеса та Одеська область.

 

На кінець розмови було підкреслено, що завданням УГКЦ є нести людям науку про Бога, проповідувати Євангеліє і нести мир у суспільство та спокій у людські серця, повідомляє прес-служба Одесько-Кримського Екзархату.