33-я Конференція римо-католицьких єпископів України Ординарій Ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії єпископ Броніслав Бернацький та єпископ-помічник Петро Мальчук взяли участь у 33-й Конференції єпископів України, яка пройшла 19-21 березня у Запоріжжі при конкафедральному храмі Бога Отця Милосердного.

 

Вперше Конференція проходила на східній частині України – в Харківсько-Запорізькій єпархії. Темою цієї зустрічі стала душпастирська турбота про нові покликання до священства та чоловічих і жіночих чернечих згромаджень. Була взята під увагу важливість праці з міністрантами та хорами в окремих парафіях.

Перед початком засідань о 13-ій годині єпископи відчитали лист Папи Бенедикта XVI, котрий задовольнив прохання єпископа Станіслава Падевського про звільнення його від обов’язків ординарія Харківсько-Запорізької єпархії. Від цього моменту ординарієм вищевказаної єпархії став єпископ Маря’н Бучек.

Першу, урочисту Святу Літургію на честь святого Йосипа о 18.00 очолив Папський Нунцій в Україні Архієпископ Іван Юркович. На початок Меси всіх згромаджених єпископів і вірних сердечно привітав настоятель храму Бога Отця Милосердного отець-пралат Ян Собіло. Єпископ Станіслав Падевській виголосив проповідь, де зазначив велику важливість для сучасної людини віри в доброту Бога, нашого Отця, за прикладом святого Йосипа.

33-я Конференція римо-католицьких єпископів України У своїй промові Апостольський Нунцій пригадав, що покликання до священицького та богопосвяченого життя є найвищим даром Ісуса Христа, метою якого є служіння Богові і Церкві, яка служить усьому людству. Архієпископ підкреслив, що найкращим прикладом присутності Бога в людській історії є єпископи, священики і богопосвячені особи. Вони є особистим знаком Бога. «Про покликання потрібно багато молитися і плекати те, що вже зародилося. Господь стоїть при дверях світу, при дверях кожного серця і чекає. В аналогічний спосіб стукати в ім’я Христа до людських сердець покликаний також єпископ. Він має віддавати на службу Богу і Церкві свої сили, здібності, все життя» - сказав Архієпископ Іван Юркович.

Дякуючи Його Преосвященству Станіславу Падевському, Апостольський Нунцій запевнив Його в
молитовній пам'яті, яка, за словами Архієпископа, є не лише вдячністю за життя і служіння, але в ній вшановується також особлива Божа доброта і благодать, яка проявилася у жертовному служінні Єпископа для Христової Церкви.
Апостольський Нунцій підкреслив, що бути єпископом - це місія, це апостольське служіння, яке відкрите на всіх задля добра Церкви та людства.
«Роки служіння Вашого Преосвященства - це період ревного служіння задля блага Церкви, для дієцезії в Кам’янці-Подільському, у Львівській архидієцезії та на початку відродження Харківсько-Запорізької дієцезії і турбота про її розвиток впродовж восьми років її існування. Ваша глибока освіченість, простота, відкритість на інших і життєвий оптимізм є прикладом для багатьох людей, щоб радісно і добре переживати своє покликання. Як Представник Папи хочу виразити вдячність Святого Престолу за ці довгі роки Вашого служіння».
Владиці Мар’яну Бучеку, новому Єпископу-ординарію Харківсько-Запорізької дієцезіїї, Нунцій побажав усіх Божих благодатей для служіння Церкві і людям, а також подякував усім Єпископам за уважне ставлення до Папського Представництва в Україні.

Вранці 20-го березня Святу Месу очолив Митрополит України Архієпископ Мєчислав Мокшицький. Під час проповіді Архієпископ Мєчислав попровадив нас дорогою покликання святого апостола Павла, наголосивши на важливість виконання кожним з нас власного покликання.

Після Святої Літургії Архієпископ Мєчислав зустрівся з віруючими, котрим розповів про служіння та особу Йоана Павла ІІ, особистим секретарем якого він був останні дев’ять років життя понтифіка. Під час розповіді слухачі мов би опинилися поруч із живим Папою Йоаном Павлом ІІ, крокували за ним до каплиці та їдальні, на офіційні зустрічі та в приватні кімнати. В своїй розповіді Владика Мєчислав усвідомив нам, наскільки близькою для Папи була парафія в Запоріжжі, та будова храму Бога Отця, яку він сам особисто благословив. Після зустрічі кожен зміг отримати особисте благословення.

На закінчення Конференції – 21-го березня – єпископи разом відслужили Святу Літургію перед до цієї пори не повернутим віруючим храмом святого Йосипа у Дніпропетровську.


Джерело: Католицький Медiа-Центр